25.1.12

Youngunz - Sinterklaas Society

Nový rok oslavujú aj vo francúzskom vydavateľstve Youngunz, ktoré združuje mená ako French Fries, Manaré, alebo Bambounou. Oslavujú štýlovo - kompiláciou Sinterklaas Society, na ktorú prispeli takmer všetci, ktorí pod hlavičku tohto labelu patria. Neviem, či to bol zámer, či to tak iba náhodou vyšlo, alebo je to nový smer, ktorým sa chcú 'mladé pištole' uberať, ale kompilácia sa nesie v pomerne deep housovom duchu.

Je to však 'k prospěchu' zúčastnených - viď skladba 'I'm Loosing You' od novozélandských Chaos In The CBD, ktorá je zasnenou jazdou, spájajúcou zvuk minulosti so zvukom budúcnosti. Silné sú aj príspevky od French Fries a Bambounou, ktoré trocha vybočujú oproti zvyšku kompilácie, no nie až tak ako Alan Gay, pretože jeho track 'Deaf Moonlight' akoby sem ani nepatril. V každom prípade sľubné otvorenie roka 2012!


Sinterklaas Society by Youngunz

01. Coni - Sunday
02. Manaré - Boomerang
03. Bambounou - Fake Jake
04. Chaos In The CBD - I'm Loosing You
05. French Fries - Crushin On Me
06. Alan Gay - Deaf Moonlight
07. Lazy Jets Feat. Girl Is Tough - Blue Jets

18.1.12

Interview : Zeppy Zep

Piatkový (20.1.2012) Hochspannung! neprinesie len jedného zahraničného hosťa, ale po prvý krát sa na Slovensku predstaví aj poľský Zeppy Zep. Krakovský producent je jedným z predstaviteľov PL Funky, spolupracuje s IDA World Championship a tvorí vo FL Studiu. O tom všetkom a ešte mnohom ďalšom sa dozviete viac v nasledujúcom rozhovore.


Pravdepodobne najväčšej pozornosti sa ti dostalo ako členovi tzv. PL Funky (poľskej verzie UK Funky). Ako sa tomuto 'hnutiu' momentálne darí?
Je to zaujímavé, pretože UK funky je viac menej mŕtve, sčasti ho nahradili tieto future "akokoľvek to voláte" veci, no nášmu hnutiu sa darí dobre, plánujeme vydať ďalšiu kompiláciu už túto jar. Vyjde to na dvanásťpalci, ale aj digitálne.

Ostaňme ešte chvíľu v Poľsku. Je pomerne zaujímavé, že vy (narozdiel od Slovenska) máte pomerne rozvinutú scénu, obzvlášť, keď sa bavíme o deepovej / inteligentnejšej bass music. Prečo je to podľa teba tak?
Skutočne neviem, ale predpokladám, že je to ťažká práca promotérov, ktorí neustále bookujú kvalitných umelcov a zároveň vzdelávajú publikum. A kedže Unsound sa stáva jedným z najrešpektovanejších festivalov, tak si nemôžeme želať viac, skvelé akcie sa objavujú skoro každý víkend, obzvlášť vo Varšave a v Krakove.

A teraz konečne trochu viac o tebe :) Ako si sa dostal k produkcii?
Môže to znieť lacno, ale vždy som chcel robiť hudbu. Keď som mal asi trinásť, kúpil som si časopis "Estrada i Studio", ktorý obsahoval aj cd-čko. Na ňom som objavil Fruity Loops 4.0 Demo a začal som sa s tým zabávať. Páčilo sa mi ako to všetko znelo a ako to reagovalo na moje akcie. Učil som sa tak, že som si otváral projekty iných ľudí, ktoré boli priložené k programu a pozeral sa ako to všetko funguje, ako môžem vyrobiť zvuky, ktoré som si predstavoval.

Rx - Orbit (Zeppy Zep Remix) by zeppy zep

Keďže sám som používateľ FL Studia, neodpustím si nasledujúcu otázku - stále ešte používaš tento program? Čo ti na ňom vyhovuje a čo naopak vadí?
Haha samozrejme! Všetky moje skladby sú vyprodukované vo FL Studiu. Mám rád ten odschoolový nádych, baví ma aj vzhľad UI, nie je únavný ani rušivý. Ableton je skvelý s jeho minimalistickým štýlom, ale vyzerá to tak, že mám rád trochu viac neporiadku. Len sa pozrite na plugin Sawer - nevyzerá pekne? No a čo mi vadí - neviem ako je to vo verzii 10, ale strečovanie a hľadanie presného tempa väčších súborov je frustrujúce. Iný software vie vypočítať tempo za behu, tu to trvá nejaký čas a vo väčšine prípadov to ani nie je presné.

Si zainteresovaný vo viacerých projektoch okrem djingu a produkcie - spolupracuješ s IDA DJ World Championship a tiež som videl tvoji hudbu v krátkom videu. Baví ťa, keď sa tvoja hudba dostane mimo bežného kontextu?
Spolupráca s IDA World siaha dokonca ešte ďalej, robím všetok design, dokonca aj vizualizácie. Skladanie hudby pre krátke videá, alebo animácie je skvelé! Robil som niekoľko takých projektov, viac-menej komerčných a jediné, čo môžem povedať je, že ma tento štýl práce baví. Musíš správne trafiť náladu a hudba musí mať rušné aj lenivé pasáže, aby to ľahšie sedelo k určitým scénam.

Sonic Router Mix by zeppy zep

Preferuješ vinyl alebo digital a prečo?
Nie som veľký zberateľ vinylu, ale pochopiteľne vinyl. Pretože sa ho môžeš dotknúť, cítiť ho, ovoňať obal.

Dal si si nejaké predsavzatia do roku 2012?
Mojím novoročným predsavzatím je rozhodne Zeppy Zep EP. Sakra, toľko dobrých príležitostí som premeškal, že teraz musí byť správny čas, teraz alebo nikdy! :)
Zeppy Zep | soundcloud | facebook

11.1.12

Interview : Submerse

Submerse, headliner najbližšej Hoschspannung! párty navštívi Bratislavu už v piatok 20. januára a pri tej príležitosti sme sa rozhodli s týmto agilným mladým producentom porozprávať. V nasledujúcom rozhovore prezradil niečo o svojom plánovanom odchode do krajiny vychádzajúceho slnka, čo robí, keď práve netvorí hudbu, alebo aké vlastnosti sú podľa neho pre producentov dôležité. A mnoho ďalšieho, tak hor sa do čítania!


Takže zo všetkého najskôr - počul som o tebe, že sa sťahuješ do Tokya. Je to pravda? Prečo?
Áno, je to pravda! Sťahujem sa už druhého februára. Bol som tam v apríli hrať a musím povedať, že ma to uchvátilo. Už od malička som veľký fanúšik japonskej hudby. Mal som bláznivú obsesiu jpop-om a japonskou hudbou k videohrám, keď som bol ešte dieťa. Je možné, že tam strávim iba rok, ale myslím, že je to proste niečo, čo musím urobiť. Je tam veľa obrovského talentu, takže je to momentálne veľmi vzrušujúce miesto.

Povedal by som, že rok 2011 musel byť pre teba veľmi vydarený. Sú nejaké momenty, ktoré obzvlášť stáli za to?
2011 bol fantastický rok! Mal som sa naozaj dobre. Toľko skvelých momentov, že je ťažké z nich vyberať. Pochopitelne, djing v Japonsku bol pre mňa jeden z vrcholov, ale mal som aj niekoľko skvelých vystúpení v európe a tiež množstvo výborných hraní v UK. Najlepšie vystúpenie, ktoré som navštívil bolo Final Fantasy Distant Worlds Orchestra v Londýne, bol to úplne úchvatný zážitok a veľmi inšpiratívny. Počas roka som tiež stretol množstvo skvelých ľudí, takže celý rok stál naozaj za to!

Skúšal som to vygoogliť, ale bez úspechu - odkiaľ pochádza tvoj hudobný alias Submerse?
Myslím, že to bolo na začiatku roka 2008. Vystupoval som ešte s ďalším DJom, ktorý si hovorí Nate (a ktorý je momentálne na Sub.FM a organizuje výbornú klubovú noc v Londýne -Take Over). Požiadali nás, nech namixujeme set pre jednu párty a mali sme asi deň na to aby sme im poslali demo. Strávili sme hodiny vymýšľaním a hľadaním inšpirácie na internete, a myslím, že na konci sme toto slovo našli v slovníku. Nie je to práve najlepší príbeh vzniku názvu, ale odvtedy mi prischlo.

Tvoja produkcia je pomerne rôznorodá - od melancholických future garage trackov až po mutant bass 'pecky'. Ako udržiavaš rovnováhu medzi týmito dvomi hudobnými 'tvárami' ?
Už veľmi dlho som fanúšik garage a tiež veľký fanúšik ambientu v hrách a ambientu všeobecne. Bolo to pre mňa teda prirodzené vydať sa touto cestou, keď som okolo roku 2006 začal produkovať na pravidelnej báze. Celkom ma aj chytil dubstep, ale chýbal mi tam garážový swing, takže som ostal pri tomto. Snažím sa dostať do hudby čo najviac osobných vplyvov - od jpop-u po klasiku. Momentálne produkujem garage, autonomic drum and bass, hip hop, speed garage a ďalšie. Iba nedávnom som začal robiť naozaj heavy bassline music. Stále sa snažím držať beaty tak 'garážové' ako to len ide, ale mal som pocit, že potrebujem spraviť aj niečo viac klubové.

They Always Come Back (Forthcoming Apollo) by submerse

Kanji Kinetic ma veľmi ovplyvnil v tomto, jeho tracky znejú v klube naozaj ničivo a to ma inšpirovalo. Mám tendenciu robiť skôr kľudnejšiu hudbu a teraz o to viac, že som sa rozšíril aj na polia autonomic-u a wonky. Stále budem robiť aj tvrdšie skladby, ale je pre mňa pomerne tažké byť priveľmi rôznorodý. Veľa ľudí, ktorých bavia moje deepovejšie veci veľmi "necítia" tie tvrdšie a naopak. Myslím, že sa stále snažím nájsť tú dokonalú rovnováhu a pracovať na 'Submerse' zvuku, takže ľudia budú hneď vedieť, že ide o mňa. Baví ma byť rôznorodý a nie zaškatuľkovaný. Páči sa mi predstava pracovania na vlastnom zvuku a nie hovoriť - áno je to štýl x, ale je to moja vlastná vec.

S obrovským množstvom vydaných trackov na konte, čo by si povedal, že je najdôležitejšia vlastnosť producenta?
To je ťažko povedať. Mám rád originalitu a ešte viac, keď dokážem počuť osobné vplyvy. Ak je hudba veľmi osobná, tak podľa mňa odráža akúsi hlbšiu úroveň. Mám rád aj kvalitnú produkciu, ale aj keď skladba nemá najlepšiu ekvalizáciu, mixdown atď, tak je to v poriadku - pokiaľ má výborné akordy, melódiu a je muzikálna. Čokoľvek z čoho ma šteklí chrbtica je presne to, čo ma baví!

Ty ale nie si len dj a producent - ako sa darí tvojmu vydavateľstvu Night Audio?
Night Audiu sa darí dobre. Založili sme tento label s KingThing v roku 2009. Mali sme pomerne dlhú prestávku od posledného releasu od EL-B, ale teraz sme späť s EPčkom od Milyoo, ktoré by malo vyjsť v nasledujúcich pár mesiacoch. Začali sme aj nový label No District, na ktorom chceme tlačiť všeličo, od bass music, hip hop, chiptune až po juke. Máme nachystané úžasné projekty, ale viac sa dozviete čoskoro.

Život človeka však nepozostáva len z práce, takže prezraď čo robíš, keď sa nevenuješ hudbe?
Čím ďalej tým viac je to hlavne o hudbe, haha. Som veľký fanúšik anime, takže ak nerobím niečo s hudbou, tak dobieham nové epizódy. Tiež hrám videohry, ale ani zďaleka nie toľko ako kedysi! Som velký fanúšik RPG.

Submerse - Mix About You by submerse

Musím povedať, že ľudia sa veľmi tešia na to, že prvý krát zavítaš na Slovensko. Čo môžu od tvojho setu očakávať?
Skvelé! Aj ja sa na to veľmi teším! Myslím, že to bude trochu zo všetkého, párty vibes a niečo pre každého. Od garage - bassline - rave po 170tkové veci na konci, ukázať čo všetko ma baví. Možno nie ambient haha, viac klubové veci tentokrát!

A čo na čo sa môžu všetci tešiť od teba v roku 2012?
Kopec vecí už mám naplánovaných. Nejaké releasy mi vyjdú na sesterskom labeli R&S Apollo, Hospital records Med School Music, remix na Senseless records a možno sa podarí aj album! Mojim cieľom je pracovať tvrdo ako vždy a stále sa vyvíjať dopredu! Veľa vecí sa chystá na No District, takže sa na tento rok veľmi teším!

Submerse | soundcloud | facebook

SplashMix 012 : Plaza Restaurant

Najnovší Splashmix je vskutku fresh záležitosť! Má ho na svedomí brnenské trio Plaza Restaurant, ktoré stojí za párty Intergalactic. Chalani namiešali set s veľmi aktuálnym zvukom, na rozmedzí hip-hopu, dubstepu a bass music. Zaradili tam okrem iného aj vlastnú producentskú novinku - a treba povedať, že do mixu vyslovene sedí. O tom všetkom sme sa porozprávali s Martinom - Manalom.


Ahojte! Mohli by ste čitateľom Splash!-u predstaviť Plaza Restaurant? 
Čau, jsme Manala, Buki a Chef3 a hrajeme spolu cca dva roky jako Plaza Restaurant. Jsme součástí Heldenkëllerz, což je skupina lidí, které spojuje podobný pohled na hudbu. Pohybujeme se v subžánrech house a bass music a nedávno jsme oslavili rok pořádání našeho brněnského mejdanu Intergalactic.

Akým spôsobom ste vyberali sklaby pre váš SplashMix? 
Podobný mix jsme měli v plánu udělat už dřív, nahrát jej pro Splash byl jenom ten pravý impuls a skvělá příležitost. Mix je převážně hip-housový, což je hudba, který nás v poslední době hodně baví. Navíc jsme všichni částečně hudebně vyrostli na crunku, dirty south, slowed & chopped a hyphy a máme pocit, že se k tomu teď obloukem trochu vracíme.

Má fungovanie v trojici viac výhod alebo nevýhod? 
Hrajeme většinou back to back, což je určitě větší prdel a myslíme, že je to zábavnější i pro lidi. Každý navíc sledujeme muziku z jiného pohledu, objevujeme jiné tracky a interprety, čož tvoří náš společný styl jako Plaza Restaurant. Hlavní výhoda je ale rozhdoně v tom, že když jedeme někam hrát, vždycky to jeden odřídí. Nevýhodou může být někdy to, že se právě kvůli rozdílnému vkusu občas nemusíme shodnout. 

Aké sú vaše plány do nabližšej budúcnosti?
Pracujeme na prvním EP, které vyjde pod Splash Records a z nějž jsme zařadili jednu skladbu i do tohoto mixu. V nejbližší době ale vyjde náš nový singl na druhém sampleru Heldenkëllerz. Chef navíc letos plánuje vydat svoje sólo album.


Tracklist :
01. Sinjin Hawke - Shadows
02. Lucid & Bosstone - Swaggot (Berou Remix)
03. Myrryrs - Without U
04. KNC - Like This
05. Kingdom - Let You No
06. Plaza Restaurant - Baby
07. Melé - Raider
08. Richelle - Mascotte (Mister Tweeks Remix)
09. Worthy - Lost Dog (LOL Boys Remix)
10. Sound Pellegrino Thermal Team - Bassface (French Fries Remix)
11. Melé - Mugged (Sinden Remix)
12. Berou & Canblaster - Kapongo Dance 2011
13. The Touch - Bodies Waiting (French Fries Remix)
14. French Fries - Champange
15. Teki Latex & Bambounou - Zodiac

Plaza Restaurant | soundcloud | facebook | heldenkëllerz

9.1.12

Dead Horse : Január 2012

Je tu nový rok a s ním aj januárové vydanie akcie Dead Horse. Po úspešnej narodeninovej oslave s Tvyksom vstupujme do ďalšieho roka našej existencie tak, ako nás poznáte najlepšie - v rezidentnej zostave Bad Mojo a Michael Priest. V šťastný piatok trinásteho na vás čaká v Radosti povianočná nádielka toho najlepšieho, čo sa za uplynulé mesiace urodilo na poli bass music, uk funky, dubstepu, ale aj housu či elektra. Tak nech ste tam ako na koni!



Dead Horse | fb event
13.01.2012, Radosť, Bratislava

DJs: Bad Mojo (Splash.sk)
Michael Priest (Hochspannung!)

5.1.12

Taz - Neurotica EP

Taz Buckfaster, alebo jednoducho Taz, je autorom najnovšieho releasu na - zhodou okolností opäť holandskom vydavateľstve - Rwina records. Tento label si za dva roky existencie stihol vybudovať povesť značky, ktorá sa nebojí výziev a vydáva hudbu so zvukom budúcnosti. Preto bola ideálnym miestom pre najnovší neurotický počin mladého glasgovského producenta. A že je to pekne rozmanitý počin!

Neurotica sa nesie v duchu 'ako bude bass music znieť v roku 2012'. Titulná skladba 'Neurotica' má dubstepový beat a tempo, no pocitovo a zvukovo má bližšie k hip-hopu ako k momentálne tak obľúbenému brostepu. Dvojka 'Hedge Your Bets' je vydareným experimentom s odkazmi na juke, dubstep, dnb alebo chiptunes a je azda najväčším ťahákom celého EP. V trojke 'Stamma' si Taz vyskúšal ako mu sedí juke a následne v záverečnej 'Ebb Flow' zabrúsil do vôd future garage. Už len z vymenovaných štýlov musí byť jasné, že sa jedná o veľmi pestrý koktail, no hneď treba rozohnať prípadné pochybnosti o nekoherentnom zlepenci, pretože Taz zvláda všetky polohy na jednotku. A to sa nestáva často.


Taz - Neurotica EP [RWINA016] by rwina_records

01. Taz - Neurotica
02. Taz - Hedge Your Bets
03. Taz - Stamma
04. Taz - Ebb Flow

Taz Buckfaster | Neurotica EP | soundcloud | facebook

4.1.12

Hochspannung! : Január 2012

Hochspannung! párty začína rok 2012 vo veľkom štýle s asi najnadupanejším line-upom za poslednú dobu. Predstavia sa hneď traja zahraniční dji - svoju slovenskú premiéru si odbije ako anglický future garage čarodejník Submerse tak aj zástupca PL Funky Zeppy Zep. Vystúpenie na Hochspannung!-u si zopakuje maskovaný anglický producent žijúci v Prahe - Z-Kat. V koncepte tejto akcie však nikdy nechýba ani live vystúpenie, ktoré má tentoraz na starosti zástupca Exit labelu Dead Janitor. Okrem vyššie spomenutých na lineupe figurujú aj osvedčené mená - rezident akcie Michael Priest a o vizuálnu stránku sa postará VJ Oliq. Zapíšte si teda dátum - piatok, 20. január 2012, KC Dunaj.





Hochspannung!
| fb event
20.01.2012, KC Dunaj, Bratislava

Live: Dead Janitor (Exitab / SK)
DJs: Submerse (Well Rounded, Party Like Us / UK)
Zeppy Zep (Top Billin / PL)
Z-Kat (Electrostimulation, Mutant Bass / UK)
Michael Priest (Hochspannung! / SK)

3.1.12

Presk & Cinnaman - Sweat EP


Na holandskom labeli Audio Culture práve vychádza skvelá ukážka toho, ako znie súčasná bass music. Titulná skladba, o ktorú sa postarala dvojica amsterdamských producentov Presk & Cinnaman predstavuje jeden zvukový prúd, ktorý sa pod touto hlavičkou ukrýva - silný oldschool odkaz (rozumej chicago, detroit), zvuky klasických bicích automatov (rozumej Roland TR 808, 909), nepravidlený rytmus a silná deepová atmosféra. Tú o poznanie zdrsnil Jon Convex, ktorý je zasa ideálnym reprezentanrom iného trendu - fúzie techna a bass music a treba povedať, že k prospechu oboch zúčastnených žánrov - jeho remix je jedným z pilierov tohto EP. Paletu zúčastných podôb a sub-žánrov uzatvára Doc Daneeka s housovo-oldschoolovou prerábkou skladby 'Sweat', čím zabezpečil EP-čku potenciál presiahnuť na veľké množstvo parketov.

Presk je skutočne šikovný producent, o čom sa môžete presvedčiť na labeloch ako Ten Thousand Yen či Rwina Records. Práve na Rwina vyšlo remixové EP projektu Krampfhaft, na ktoré prispel svojim remixom aj Presk a ktoré si môžete zdarma stiahnuť tu : http://wtrns.fr/ZpbsCZN9bHIMLc




01. Presk & Cinamman - Sweat (Original Mix)
02. Presk & Cinamman - Sweat (Jon Convex Remix)
03. Presk & Cinamman - Sweat (Doc Daneeka Remix)