20.4.11

Pjoni & Ink Midget EP na Exitab


Už od dnes, 20. apríla je na digitálnych a čoskoro aj na tých fyzických pultoch ešte teplý, krásne zabalený debut dua Pjoni & Ink Midget. Pjoni & Ink Midget si rešpekt získali svojím nekonvenčným poňatím žánrov a subžánrov, ktoré by lenivý hudobný publicista natlačil do škatuľky “experimentálna elektronika“. Skutočnosť však znie omnoho pestrejšie. Na ich poetiku dopadá tvrdá ruka old-school Warpu, osemdesiatkového industrialu, deväťdesiatkového trip-hopu, súčasného glitch-hopu a experimentátorov formátu Bena Frosta či Tima Heckera.

Pjoni & Ink Midget EP Trailer by Pjoni & Ink Midget

Bezmenný debut spája dve samostatné EP. Koncept albumu tak rešpektuje obe individuality. Ponecháva im nekompromisný prístup k tvorbe, ale aj priestor, ktorý odhaľuje, že nemožno vedľa seba existovať bez vzájomného vplyvu.

Z dvoch svetov sa teda na čas (stopáž cca. 35 min.) stáva jeden. Industriálny nepokoj špinavých ruchov, melanchólia chladných klávesových plôch, agresia ťažkých beatov krásne kontrastuje s romantikou field recordings - zvukov splašených kade-tade. Konštelácií sa nájde oveľa viac, všetky sa správajú podľa hesla „s mierou a hlavne nenápadne“. A tak po znepokojivom Openinku vedľa letných cvrčkov Ink Midgeta (Roofbird) dopadá úzkosť post-dubstepových beatov a cinematických klávesov. Na Pjoniho ceste vymanenia sa z bludného kruhu (Creepy Circle) zas vrčia hračkárske synťáčiky alebo sa objavujú recyklované zvuky z útrob starých kaziet. Ink Midget aj Pjoni idú spoločnou, no každý tak trochu inou cestou.

Na jednej aj druhej strane stojí všetko dôrazne navrstvené, zabalené v zvukovej produkcii, pre ktorú je životne dôležité každé cinknutie, každý glitch – nič z toho sa však nedeje na úkor kompozičnej rafinovanosti. Práve naopak. Melodické zvraty a dokonale zvládnuté gradácie sú pre obe strany charakteristické.

Album vychádza 20. apríla pod novým slovenským labelom Exitab a práve vznikajúcim českým labelom f341, v ktorom má mimochodom prsty jedna z vedúcich postáv ceneného projektu WWW, Ondřej Anděra aka Sifon. Podiel na vydaní má aj česká platforma PAF - Přehlídka animovaného filmu, ktorá je zameraná na audiovizuálne umenie. Počas turné bude pripravená limitovaná séria tričiek s kódom k digitálnemu downloadu, vinyl sa dosatne do obchodov koncom apríla.

Album vo formáte digital download si môžete zakúpiť len za 4 Eurá cez http://www.pjonink.com/info/pjoni-inkmidget-ep, alebo cez http://exitab.exitmusic.org/album/pjoni-ink-midget-ep.

0 comments:

Post a Comment